Zavděčit se



Občas se snažíme někomu zavděčit v tom, co jsme udělali nebo co jsme vytvořili. Chceme, aby nás pochválili a líbilo se jim to, co děláme. Někdy ale ten pomyslný vděk, na který čekáme od rodičů, přátel, učitelů, v práci a dalších nepřichází. Nebo ještě hůř, nás slova od ostatních zamrzí.

Je tedy potřeba se na toto slovíčko podívat z jiného úhlu pohledu. Zkusme se v tom, co děláme zaměřit sami na sebe, aby ten vděk přišel nakonec od nás a ne od ostatních. Vždyť ostatní tu nejsou s námi 24/7. Jsme to my, kdo s námi musí žít celé dny. Pojďme se na to, co jsme udělali, do čeho jsme dali velký kus sebe, abychom něco zvládli, podívat z vlastní strany. Jestli je to dokonalé, což určitě je, bude, bylo, zkusme se pochválit sami za to, co jsme dokázali, na co jsme dali vlastní čas a kousek z nás. Vždyť to by mělo být přece dostačující. Nečekejme na pochvalu od ostatních jen sami od sebe. My jsme nakonec ti kdo pohání naši vlastní sílu v tom abychom něco vytvořili.

Ale věřím, že ne vždy se cítíme tak, že by nám to stačilo. To znám i já sama, taky mi je to někdy málo. Hlavně když do toho dám hrozně moc. Ale snažím se na to podívat i ze strany těch druhých. Oni nejsou ti, co do té mojí věci dali kus ze sebe, tak to pro ně není důležité jako pro mě.

Asi jsme na pomyslný vděk naučení od malička od rodičů. Vždy jsme dělali vše proto, aby to v jejich očích bylo perfektní. Také ve škole nás přesně toto učili. Dělat vše na jedničky a když to nebylo na jedničku, tak jsme byli špatní. Nemluvím o tom, když někdo něco fláká, ale o tom, jak do toho člověk dá hodně ze sebe, ale nestačí to. 

Taky se s tím zákeřným slovíčkem potýkáte. Jak se vypořádáváte vy s tím, když se nenaplní? Dá se to prostě obejít bez toho aby nás to nemrzelo, nenaštvalo?

Komentáře

Nejoblíbenější články

Myšlenky

Když jsi introvert.....