Když nám ostatní nabízí své rady nebo názory....



Pro každého z nás je dávat rady a poskytovat svoje vlastní názory denním chlebem. Je to dobře nebo naopak špatně? Tu radu nebo vlastní názor řekneme skoro vždy, nehledě na to, jestli to ty další osoby zajímá nebo ne. Ale to patří k nám všem. Chceme a máme potřebu to říct a nedá se to většinou zastavit. A myslím si, že je to dobře. Někdy totiž ty naše rady / názory tomu druhému pomohou, ikdyž je někdy hned zavrhne. Oni v tom člověku zůstanou, ikdyž kolikrát nechce, aby si je pamatoval. Je to součástí nás, ovlivňovat ostatní. Vždyť člověk je sociální tvor a potřebuje toho druhého. Ať jsou to rady, názory, pomoc, přání nebo jen vyslechnutí. To vše k nám patří. 

Nechte se tedy ostatními i inspirovat a nad těmi radami nebo jejich názory se zamyslet. Můžou a nebo nemusí být pro nás směrodatné. Ale jsou tu pro nás a jsou úplně zadarmo. To je to nejcennější. Samozřejmě je lepší na určité věci mít odborníky, každý nevíme všechno. I odborníci, ale neví všechno a mohou se občas mýlit. 


Je důležité si z těch rad odnést to, co nás posune dál a co nám osobně sedí a s čím se ztotožňujeme. 


Podle mě je někdy fajn mít kolem sebe i lidi, kteří se nebojí nám říct svůj názor, ikdyž ví, že se nám to třeba nebude líbit. Někdy nám jen chtějí říct, co oni udělali špatně a jak je to posunulo a na co my si máme nyní dát pozor. Vždyť za to si někteří lidi nechají pěkně zaplatit. Tak proč si nenechat poradit zadarmo?


Zkuste si ty rady a názory své rodiny, přátel nebo známých vyslechnout a zamyslete se nad nimi a pokud vám dávají smysl, tak se je nebojte použít. Je možné, že zrovna vám fungovat nebudou. Neznamená, že jednomu člověku fungují a druhému musí také. Každý jsme jiný a to je dobře.

Vždyť je přece fajn vědět něco, v čem ten druhý chyboval, abychom tu chybu nemuseli udělat sami a přeskočit tak někdy bolest a utrpení, které by mohlo přijít. Možná pomocí rad třeba už nikdy nepřijdou.


Jaké máte zkušenosti s radami / názory vy? Přemýšlíte nad nimi nebo je rovnou zavrhnete?


Komentáře

  1. Obecně mi rady a názory nevadí, ráda si poslechnu, co si lidi myslí. Hlavně co se těch názorů týče. A rady, vodsaď pocaď. Jsou rady, který mi nevadí, ale pak jsou rady, který mi vyloženě pijou krev. Nevyžádaný rady. Když mi někdo radí i když vím přesně, co mám dělat. Nebo když jsem si stoprocentně jistá, že můj způsob je třeba rychlejší. Toto se týká spíše pracovních postupů nebo technických věcí. A v takovýchhle případech si dost často říkám, že by ti radilové měli držet-mlčet a počkat, dokud o tu radu nepožádám. V takových případech mě to totiž vytáčí. Rady typu: "tady na to klikni" když vím, že je rychlejší hodit enter na klávesnici. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom je velký kus pravdy, taky když něco dělám technického, tak když si tu danou věc udělám sama, tak kolikrát zjistím, že to udělám rychleji a lépe.

      Rady jsou skvělá věc, ale jak říkáš, nesmí se přehánět, tak jako všechno :)

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější články

Myšlenky

Když jsi introvert.....