Přizpůsobit se extrovertnímu světu nebo si hýčkat introvertní části?




Často si všímám, nejen sama na sobě, že se snažím/e přizpůsobit extrovertnímu světu. Ono se není čemu divit, ten extrovertní svět je plný zážitků, lidí, věcí. To vše chceme mít všichni, ale je těžké pro nás introverty držet krok. Chvíli vydržíme, ale dříve či později zjistíme, že už nás to neobohacuje. Zejména, když začneme stárnout - nejsme mladí, plní energie, elánu a chtíče poznat něco nového. Málo z nás pozná, že to ale není svět, který bychom my introverti chtěli. Je to podle mého názoru svět pro extroverty. Touha po tom, vše mít, vše zažít. A kde je to, jak se cítíme, pohoda, klid, pochopení, hloubka toho všeho?


Až když jsem ve věku, kdy konečně zjišťuji, že se za ním opravdu nemusím hnát, ale že si můžu užít ten svůj vnitřní svět a energii, klid a pohodu, který tento svět také nabízí, začínám si uvědomovat samu sebe. Tu hloubku všeho okolo nás. Nedělat vše jen povrchně a na chvilku. 


On se ten extrovertní svět dá zvládat nějakou dobu, ale ne moc dlouho. Pokud už v tom my introverti žijeme moc dlouho, tak naše energie je hodně nízká a ani nedokážeme vidět to množství energie, co můžeme mít. V knize Jste introvert, najdete část věty, kde autorka píše: Představte si, že byste celý den psali nedominantní rukou. Zvládli byste to, ale potřebovali byste více úsilí a soustředěné pozornosti. To je přesně to nejdůležitější, co bychom si měli uvědomit. Nedělat jen něco na sílu, protože to všichni okolo nás dělají, ale dělat to, co nám dává smysl a co nás bude bavit. Dělat hlavně to, co nám introvertům dobíjí energii.

Zkusme doplnit tento extrovertní svět více o introvertní prvky, pojďme se více zaměřit na hloubku všeho co děláme, dejme do toho srdce, klid a pohodu. Nesnažte se jen zdolávat tabulky vítězů, ale užívejte si cestu k ní. Nechme si více časů na přemýšlení a nechtějme vše mít hned. Dáme tak možnost se projevit i introvertům a rozhodně to bude stát za to.

Taky se snažíte přizpůsobit? Baví vás extrovertní svět a jeho možnosti nebo byste raději vše změnili a měli introvertní svět?


Komentáře

  1. Když já jsem právě asi nějaká "mezi osobnost". Neumím si představit že jsem jen v klidu ve svém vnitřním světě, ale zároveň je pro mě těžké vystrkovat hlavu mezi extroverty. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je důležité, že víš jaká jsi, co tě baví a udělá šťastnou✨


      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější články

Myšlenky

Když jsi introvert.....